(Thai)maan tavat
 

Maassa maan tavalla, Thaimaassa Thaimaan tavalla.

Muutamia ohjeita ja vihjeitä Thaimaahan matkustavalle.

Käytöstavat. Hillitty käytös on valttia. Säilytä malttisi joka tilanteessa. Älä kiihdy äläkä korota ääntäsi. Saatat menettää kasvosi paikallisten silmissä. Kasvojen menettäminen on pahinta mitä Thaimaalaiselle ihmiselle voi tapahtua.

Pää on Thaimaalaisille pyhä paikka ja sen koskettaminen koetaan loukkaavana. Thaimaalaiset eivät muutenkaan koskettele tai kättele vieraita ihmisiä. Jos joku yrittää kätellä sinua kadulla, se on todennäköisesti intialainen kauppias. Jalkapohjalla osoittaminen ihmistä kohti koetaan erittäin loukkaavaksi.

Kuninkaalliset. Thaimaan kuningasperhe on hyvin suosittu, eikä heihin kohdistuvaa arvostelua suvaita. Asia on jopa säädetty lailla. Kuninkaan kuvia näkyy kaikkialla ja televisiosta tulee runsaasti kuninkaallisen perheen arkea ja heidän tekemisiään käsitteleviä ohjelmia. Monet dokumentit ovat vuosien takaa. Keltainen on kuninkaallinen väri. Kolikon päälle ei saa astua koska siinä on kuninkaan kuva ja jalkapohjalla osoittaminen on loukkaavaa.


Televisio. Hotelleissa voi yleensä katsella suosituimpia satelliittikanavia, kuten CNN, BBC ja Discovery. Thaimaan oman kanavat lähettävät TV ohjelmat thaiksi dubattuina. Suosittuja urheilulähetyksiä ovat jalkapallo ja thai nyrkkeily, muuta Eurooppalaisittain kiinnostavaa ei juuri tule paikallisilta kanavilta.

Kopiotuotteet. Erilaisia merkkituotteiden kopioita on runsaasti ja avoimesti tarjolla Thaimaan toreilla ja kauppakeskuksissa. Suosituimpia tuotteita ovat laukut, T-paidat ja muut tekstiilit. Video/DVD äänitteitä, pelikonsolipelejä ja tietokoneohjelmia on runsaasti tarjolla. Muista, että Suomen tulli voi takavarikoida pienetkin määrät äänitteitä, vaikka ne tulisivat vain yksityiseen käyttöön. Muista myös, että edullisesti ja yleensä laillisesti CD levyillä myytävät VCD elokuvat ovat yleensä aina dubattu paikallisella kielelllä, eikä niihin ole saatavana alkuperäistä ääniraitaa tai mitään tekstitystä. DVD elokuvia saa myös laillisena melko edullisesti. Elokuvissa on yleensä ainakin valittavana englanninkielinen ääniraita, mutta tuskin koskaan suomenkielistä tekstitystä. Kaukoidässä on myös eri DVD koodi eli et ehkä voi katsella sieltä laillisesti ostettuja elokuvia kotimaassa.

Kopiotekstiilit ovat yleensä alkuperäistään selvästi huono laatuisempia. Suomen tulli ei juurikaan ole kiinnostunut pienistä määristä selvästi omaan käyttöön tuotavista vaatteista.

Tinkiminen. Tinkiminen on yleinen tapa kaikkialla Aasiassa, eikä Thaimaa tee tästä poikkeusta. Mutta ero on suuri verrattuna esimerkiksi Turkin basaareihin. Kaupankäynti on hillittyä eikä turistille yritetä tyrkyttää tuotteita. Älä tingi isoissa kaupoissa äläkä tuotteista, joissa on hinta valmiina. Käsittele kunnioittavasti myytäviä tuotteita ja kiitä kohteliaasti vaikka kauppoja ei syntyisikään.

Hinnat Thaimaassa

Liikkuminen Thaimaassa

<< Thaimaa pääsivulle