Liikenne Thaimaan kaupungeissa on vilkasta . Liikkumista matkakohteessa kannattaa miettiä jo matkaa varattaessa. Tässä on esiteltynä muutamia vaihtoehtoja kulkemiseen paikasta toiseen.

Kävellen. Kun liikkuu kävellen kannattaa mitoittaa voimansa oikein. Lyhytkin matka tropiikin helteessä voi tuntua yllättävän pitkältä. Varaa aina mukaan riittävästi juotavaa. Litran vesipullo on mukava matkakumppani. Koko päivän kävelyretki kannattaa suunnitella huolella. Tottumattoman ei kannata lähteä seikkailemaan asumattomille alueille.

Polkupyörä. Pyörien vuokrat ovat melko edullisia ja pitkällä lomamatkalla voi jopa harkita sellaisen ostamista omaksi. Voit ehkä myydä sen edelleen matkan lopussa jollekin toiselle matkalaiselle.

Polkupyörällä on helppo liikkua keskipitkiä muutaman kilometrin matkoja. Samat asiat kannattaa huomioida kuin kävellessä. Nestevajaus yllättää helposti. Ajoviima pitää ihon viileanä, mutta iho palaa yhtä herkästi.

Julkinen kulkuneuvo. Juna ja bussimatkat ovat edullisia. Osta liput etukäteen asemalta. On jo itsessään elämys matkustaa paikallisia täynnä olevassa junassa. Julkinen liikenne on selvästi hitaampaa kuin esimerkiksi meillä täällä Suomessa. Aikaa joutuu varaamaan noin kaksi kertaa enemmän kuin samaan matkaan kotimaassa.

Taksi. Taksin saa helpoiten lennosta tai kadun varresta. Takseissa ei yleensä ole mittareita, sovi hinta aina etukäteen. Hinnoista voi yleensä tinkiä. Toisinaan jotkin lyhyet "vakiomatkat", esimerkiksi matka tiettyyn ostoskeskukseen, ovat kiinteänhintaisia eikä niistä kannata neuvotella. Kaupunkialueella on hyvin edullisia ja melko suojattomia, mopotakseja (tuk-tuk). Voit myös saada kyydin mopon/skootterin tarakalla. Varo kuumaa pakoputkea. Lain mukaan myös matkustajalla pitää olla kypärä, mutta sellaista ei yleensä ole tarjolla. Taksit eivät odota saavansa juomarahaa.

Vuokra-ajoneuvo. Voit vuokrata auton, skootterin tai moottoripyörän. Vuokrat ovat melko edullisia. Ongelmana on suurissa kaupungeissa melko vilkas liikenne, joka voi tuottaa suomalaiselle yllätyksen. Ensikertalaisen kannattaisi vuokrata auto vasta paikan päältä, sitten kun näkee omin silmin onko liikenne sellaista, että siellä tekee mieli ajaa itse. Paikallisesta vuokraamosta saa ajoneuvon yleensä halvemmalla kuin matkatoimiston kautta. Vakuutusten kanssa kannattaa olla tarkkana ja kaiken kattava vakuutus ei ehkä ole sitä mitä lupaa. Ensikertaa autoa vuokraavan kannattaa vaivata matkaopasta tässä asiassa.

Moni motoristi on huomannut Thaimaan edulliset hinnat ja vaihtanut prätkänsä lomaan Thaimaassa. Vuoden ylläpitokuluilla maksaa kuukauden loman Thaimaassa ja moottoripyörän vuokran. Kuukausi aurinkoisia ajokelejä on usein enemmän kuin Suomessa koko kesänä.

Ajoneuvo ja kuljettaja. Usein käytännöllisin ja isommalle ryhmälle edullisin vaihtoehto liikkumiseen on hankkia ajoneuvo ja kuljettaja. Tarkoitukseen kelpaa usein tavallinen taksi tai retkiä järjestävä yritys. Sovi etukäteen matkan kohde ja mahdolliset välietapit, kuten nähtävyydet joissa haluat pysähtyä. Etukäteen sopiminen on tarpeellista myös siksi, että se jonka kanssa sovit matkan ei välttämättä toimi kuljettajana. Kuski ei ehkä osaa yhtään englantia  ja matkareittiä ei pysty enää muuttamaan.

Hinta määräytyy yleensä vain kuljetun matkan ja kulujen mukaan, kuljettajan odotusajat eivät nosta juurikaan hintaa. Ylimääräisiä kuluja tulee pysäköinneistä ja tietulleista.


Auton vuokraaminen ulkomailla

Hinnat Thaimaassa

Paikalliset tavat ja kaupankäynti

Matkalle lähtijän muistilista

<< Thaimaa pääsivulle